Beczki na wino


Czy wino powinno być beczkowane?

Podczas produkcji wina należy podjąć wiele decyzji. Wiele osób kojarzy wino wysokiej jakości z winem, które leżakuje w dębowej beczce. Takie skojarzenia są poprawne, lecz należy pamiętać o tym kilku innych ważnych kwestiach. Przechowywanie w beczkach nie pomaga cienkiemu i kiepskiemu winu. Wino z prawdziwie dojrzałych winogron ma większy potencjał, aby zyskać jeszcze więcej na starzeniu się w beczkach.

Co robi dębowa beczka z winem?

Przechowywane w dębowej beczce wino reaguje z beczką poprzez szereg procesów chemicznych. Rezultatem jest trwalsze i bardziej stabilne wino o bardziej treściwym, złożonym i skoncentrowanym smaku. Na przykład kolor staje się intensywniejszy. Beczka dostarcza do wina setki różnych substancji. Niektóre z najważniejszych to aromaty garbników, cukru i wanilii.

Beczka ma również inny, bardziej pośredni efekt. Pozwala na powolne i kontrolowane natlenienie (nie utlenianie) wina, co pomaga uzyskać bardziej dojrzałe wino. Natlenianie następuje zarówno przez powierzchnię drewna, jak i przez szpunt. Podczas dojrzewania wina w beczce następuje ciągłe stopniowe parowanie, podczas gdy w tym samym czasie drewno wchłania wino. Dlatego beczka musi być regularnie uzupełniana tym samym winem. Proces ten przyczynia się również do natlenienia wina. Poprzez odparowanie wody i alkoholu wino jest dalej zagęszczane, a smak świeżych i surowych owoców staje się bardziej miękki.

Beczki dębowe mogą być używane zarówno do win białych, jak i czerwonych
Jednak niektóre rodzaje białych winogron nie nadają się do starzenia w beczkach. Smaki nadawane przez beczkę nie powinny przytłaczać smaku winogronowego, dlatego do leżakowania w dębowych beczkach należy używać wyłącznie win owocowych i intensywnych.