Dojrzewanie w beczkach


Dojrzewanie alkoholu w beczce jest procesem, który poprawia smak i aromat. Drewno beczki nadaje charakteru alkoholowi kunsztowny posmak. Każdy rodzaj beczki będzie nadawał swój niepowtarzalny smak. Beczki na alkohol mogą byhć rekonstruowane przed napełnieniem. Są one szlifowane od wewnątrz, a następnie wypalane. Beczki dębowe są traktowane jak nowe podczas 3 pierwszych zastosowań.

Istnieją 2 rodzaje beczek. Beczki z europejskiego dębu i amerykańskie beczki z białego dębu.
Beczki wykonane z amerykańskiego drewna dębowego oferują karmelowe, waniliowe oraz miękkie i łagodne smaki.
Beczki wykonane z europejskiego drewna dębowego oferują gorzki, pikantny, mocny i drewniany smak. Beczki z amerykańskiego dębu są mocno zwęglone i służą do tworzenia wędzonych alkoholi o nieodłącznym smaku wanilii.
Beczki z francuskiego dębu mają mniejszą zawartość tanin. Są one zwykle lekko zwęglone, aby stworzyć napoje, które są pikantne i dymne.

Najpopularniejszym drewnem używanym do produkcji beczek klasycznych jest dąb. Jest to szczególnie widoczne w przypadku trunków starzejących się. Inne rodzaje drewna mogą nadawać różne smaki. Dąb ma wyjątkowe właściwości.
Beczki dębowe mogą być często używane z różnymi rodzajami alkoholi. Każda poprzednia partia ożywia następną wysublimowanymi aromatami. W dębowych beczkach można postarzać prawie każdy alkohol, w tym piwo, wytrawne wino, porto, sherry, tequilę, brandy, rum, whisky i wiele innych.
Bourbon dojrzewa w świeżych beczkach i zawsze nabiera od nich maksimum smaku. Beczki dębowe są idealne do leżakowania whisky oraz wina (używane od tysięcy lat). Leżakowanie wina nadaje apetyczne smaki m.in. masła, karmelu i wanilii. Dojrzewanie wina w dębowej beczce czyni go wyjątkowym i ciekawszym. Whisky dojrzewa w beczkach niemal w każdym kraju.
Reakcja krzyżowa i utlenianie zachodzące między różnymi substancjami organicznymi obecnymi w alkoholu prowadzą do powstania dodatkowych unikalnych kongenerów. Połączenie europejskiego dębu i dymnych, pikantnych i słodkich aromatów sherry oloroso daje początek wyrafinowanym smakom w szkockiej. Whisky Bourbon potrzebuje nowych dębowych beczek zwęglonych od wewnątrz. Większość alkoholi innych niż whisky nie wymagają świeżych, nieużywanych lub zwęglonych dębowych beczek.
Do koniaku dopuszcza się wyłącznie beczki z dębu francuskiego (nie zwęglonych). Świeżo destylowany koniak jest przechowywany w nowych dębowych beczkach przez 16 do 18 miesięcy. Wiele whisky słodowych dojrzewa w beczkach po bourbonie. W beczkach po sherry przechowywanych jest tylko kilka whisky słodowych. Beczki z amerykańskiego dębu są dość twarde, więc whisky dojrzewa powoli. Beczki z hiszpańskiego dębu zawierają żywicę, która bezpośrednio wpływa na smak. Zarówno sherry, jak i bourbon uwalniają mocniejsze ekstrakty dębu i garbniki, dzięki czemu whisky jest lżejsza.


Dodaj komentarz